Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

J'N'B

J'Naked Body

J'Naked Body

8 +1 tuti tanács szoláriumozáshoz!

2016. április 09. - Jnakedbody

Mindjárt itt a strandszezon, jöhetnek a jobbnál jobb outfitek, strandszettek, Te pedig olyan fehér vagy, mint a frissen meszelt fal, és azon aggódsz, hogy nyáron világítani fogsz az utcán mikor felveszed a kedvenc sortod, vagy a strandon mikor a legeslegjobb fürdőruhádban fekszel ki napozni, akkor ez a cikk pont Neked szól.  Persze senkit nem szeretnénk rábeszélni a szoláriumozásra, de amennyiben nincs ellenedre, akkor pár jó tanáccsal látnánk el, mielőtt még rossz élménnyé válna a barnulás eme formája.

nrvppqcqnzjzliotoyqziuvkhax.jpg

1. Tudd meg milyen bőrtípusba tartozol!

Mielőtt elkezdenél szoláriumozni, nem árt, ha végig gondolod, milyen a bőröd, milyen bőrtípusba tartozol. A bőrtípus egy öröklött tényező, megváltoztatni nem lehet. Ez a genetikai tulajdonság meghatározza, hogy hogyan reagál a bőr az UV-fényre (napra és a szoláriumra egyaránt) és mennyire képes lebarnulni. Már elegendő lehet, ha végig gondolod, hogy nyáron nyaraláskor mennyire tudsz lebarnulni, le szoktál- e égni a napon. A bőrtípuskalkulátor segítségével megtudhatod, melyik típusba tartozol, illetve mikor és hány percet ajánlott szoláriumoznod.  A bőrtípusodon kívül az anyajegyeidet is jól kell ismerned. Napozáskor, szoláriumozáskor tanácsos a bőrből kiemelkedő anyajegyeket UV szűrős krémmel bekenni.

2. Csak fokozatosan, mértékletesen!

Fontos, hogy első alkalommal mindig rövid időre feküdj be a szoláriumba (3-6 perc), majd fokozatosan, ahogy barnul a bőröd, kis egységenként (2-4perc) emeld a szoláriumozás időtartamát. Ennek, az az oka, hogy minél barnább a bőr, annál több UV fény kell ahhoz, hogy tovább barnuljon. A fokozatosság elvét betartva elérheted, hogy a bőröd sose égjen le. Ami a legfontosabb szempont, hogy a megégés károsítja a bőr szerkezetét.

A leégés tünetei:
• 1. fokú égési sérülés: A bőr húzódik vagy fáj, piros, meleg, esetleg viszket.
• 2. fokú égési sérülés: A súlyosabb, ha ezen tünetek mellett még hólyag is keletkezik.
Leégett bőrrel tilos napozni, szoláriumozni. A gyakori napégések növelik a bőrrák rizikóját.

Abban az esetben, ha egy ideje már nem napoztál, vagy szoláriumoztál, vagy más okból elvesztetted bőröd barnaságát (vírus infekciók, lázas állapotok, valamint bőrradírozás után) a szoláriumozási időt ismét le kell csökkenteni, pont úgy, mintha most kezdenéd újból és alkalmanként fokozatosan ismét emelni kell, olyan ütemben, ahogy a bőröd egyre barnább lesz.

3. Használj védőszemüveget!

Az UV-fénytől (nap, szolárium, hegesztő pisztoly fénye) óvni kell a szemet, mert hosszú távon fenn áll a lehetősége, hogy károsíthatja azt, pl. idős korra szürkehályogot okozva, illetve vannak olyan orvosi kutatások, mely a szemet érintő daganatos elváltozások egyik lehetséges okozójaként is az UV-fényt említik. Ezért tanácsos nyáron UV-szűrős napszemüveget hordani és ezért ajánlott a szoláriumban is védőszemüveget viselni. Ez nem azt jelenti, hogyha a szoláriumban kinyitod a szemedet bármi bajod eredhet belőle, csupán csak annyit, hogy arra a rövid időre is védve legyen  a szem az UV-sugaraktól. A szoláriumban használt védőszemüvegek csak úgy, mint a napszemüvegek kiszűrik az UV-fényt, illetve úgy vannak megtervezve, hogy a formájuk, méretük miatt a teljes arc le tud barnulni, nem keletkezik rajta fehér folt. Szemműtét után több hónapig nem ajánlott a szoláriumozás és a napozás, minden esetben az orvos hívja fel a figyelmet és engedélyezi, mikor lehet elkezdeni.

4. Védd anyajegyeidet!

Számos anyajegy található a bőrön, kinek több, kinek kevesebb. Az a tény, hogy kinek mennyi és milyen anyajegyei vannak, öröklött tulajdonság. Az anyajegyek száma a kor előrehaladtával növekszik. Vannak olyan anyajegyek, melyek szépen belesimulnak a bőr felszínébe és vannak olyanok, melyek a bőr felszínéből kiemelkednek. A bőr felületéből kiemelkedő festékes anyajegyet védeni kell a mechanikai sérüléstől, illetve a napozás vagy szoláriumozás alatt is. Ez időre KEND BE AZ ILYEN ANYAJEGYET MAGAS FAKTORSZÁMÚ NAPTEJJEL! Az oka egyrészt, hogy azok az anyajegyek, melyek kidudorodnak a bőrünk felszínéből nagyobb eséllyel éghetnek meg, mint a környező bőrfelületek, másrészt az ilyen anyajegyekből alakulhatnak ki daganatos elváltozások, így ezeket mindig védeni kell az UV-fénytől.

Nem csak napozáskor vagy szoláriumozáskor van erre szükség, de ha az arcon, nyakon, lábszáron van ilyen anyajegy, ami állandóan ki van téve a nap fényének, akkor egy egyszerű nyári séta alkalmával is hasznos lenne megszokni, hogy egy kis UV-szűrős krémmel bekened.

 Amennyiben több "A" típusos anyajegyed van, akkor nem tanácsos napoznod és szoláriumoznod sem. Az "A" típusos anyajegyek jellemzői: sokszínű, aszimmetrikus, nagyméretű, 6 mm-nél nagyobb átmérőjű, szabálytalan szegélyű, kiemelkedik a bőr felszínéből.

Fontos, hogy ismerd az anyajegyeidet, és időnként ellenőriztesd azokat bőrgyógyásszal. Figyelni kell a változást! Ha egy anyajegy változik, nőni kezd, elszíneződik, a szélei megváltoznak, kisebesedik, váladékozik, esetleg vérzik, MINDIG MEG KELL MUTATNI EGY BŐRGYÓGYÁSZNAK!

5. Használj szolárium kozmetikumokat!

A szolárium kozmetikumokat speciálisan szoláriumozáshoz fejlesztették ki, segítségükkel mélyebb, tartósabb barnulás következik be rövidebb idő alatt.  Egy barnulási periódus során 30-40 %-kal hatékonyabban barnulhatunk szolárium kozmetikummal, mint a nélkül. Ennek oka, hogy különböző hatásmechanizmusaik által több pigment keletkezik, illetve természetes pigmentet visznek be a bőrbe. De használatuk nem csupán az eredményesebb barnulás érdekében fontos, hanem azért is, mert a szoláriumozás ideje alatt védelmet nyújtanak az UV fény nem kívánatos hatásai ellen. Hatékonyan megkötik a szoláriumozás során keletkező szabadgyököket, aktív ápoló, hidratáló összetevőik pedig táplálják a bőrt, elősegítve ezzel az UV fény eredményesebb hasznosulását. Anti-aging hatóanyagaik segítségével megelőzik az apró ráncok kialakulását. Szolárium kozmetikum használatával elkerülhetjük a jellegzetes „szolárium szag” kialakulását is. Kellemes, erőteljes illatuk hozzájárul ahhoz, hogy a szoláriumozás még kellemesebb élmény legyen. Ezek a kozmetikumok nem tartalmaznak fényvédőt, ezért napozáshoz nem használhatók.

6. Smink, parfüm, testápoló, ékszer nélkül szoláriumozz!

 Szoláriumozás előtt a smink, parfüm, testápoló eltávolítása a bőrünkről azért fontos, mert ezek a kozmetikumok egyrészt tartalmazhatnak UV-szűrő hatóanyagot, ami által nem fog a bőrünk lebarnulni, hiába szoláriumoztunk, illetve a meleg hatására kitágult pólusainkba beszívódva eltelíthetik azokat, ezáltal pl. mitesszert okozva. Sőt akár súlyos allergiás reakciót is kiválthatnak. A szoláriumozás idejére magunkon hagyott ékszer helyén szintén fehér folt marad, illetve azok a melegtől átforrósodva megégethetik a bőrünket.

7. Szoláriumozás után is ápold bőrödet!

A bőr ápolása, hidratálása a mindennapi rutin fontos része, különösen akkor, ha napozunk / szoláriumozunk. A barnulás tulajdonképpen a bőr UV fény hatására bekövetkező természetes védelmi reakciója, melynek következtében a bőrünket fedő szaruréteg megvastagszik, és felületi vízhiány léphet fel. A bőr feszességéért felelős kollagén rostok szerkezete megváltozhat, ezzel a korai öregedés jelei láthatóvá válhatnak. Ezért nagyon fontos, a megfelelő bőápolás. A szoláriumozás utáni készítményeket a két szoláriumozás között kell használni reggel és/vagy este, a hagyományos testápoló helyett. Az bennük található antioxidáns hatóanyagok (Aloe Vera, tea kivonatok, A-vitamin, C-vitamin, uborka-kivonat, stb.) segítenek a szabadgyökök megkötésében és ápolják a bőrt. Ha normál testápolót használsz a mindennapos bőrápolásra, akkor fontos arra odafigyelned, hogy szoláriumozás előtt kerüld az UV-szűrős termékek használatát, különben sose fogsz lebarnulni. A bőrradír (Peeling) kezelés után közvetlenül nem ajánlott szoláriumozni, mivel a bőr elhalt szarurétege távolítódik el általa, felfedve így olyan bőrterületeket, melyek eddig még nem voltak közvetlen kitéve az UV-fénynek, így a bőr ilyenkor hajlamosabb a leégésre.

8. Pótold az elvesztett folyadékot!

Szoláriumozás után fontos a folyadékpótlásra is gondolni, a szoláriumban lévő meleg miatti folyadékvesztés és a bőrünk jobb kondíciója miatt is. Akinek alacsony a vérnyomása, az fokozottan figyeljen erre oda. Ők válasszák inkább a fekvő szoláriumot.

+1 Élvezd!

A szoláriumozás is egy kiváló lehetőség arra, hogy pihenj, relaxálj, feltöltődj. Jó alkalom, arra hogy végre magaddal foglalkozz, hogy kikapcsold az agyad, vagy éppen ekkor merülj el a gondolatidban. Mindegy mikor, de az a néhány perc igazán jól fog esni a lelkednek, szellemednek egyaránt, és a szezonra még gyönyörű barna is leszel.

Köszönet a Luxura szolinak és a Szoliakadémiának! :) 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jnb-underwear.blog.hu/api/trackback/id/tr938579616

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása